Bahan-bahan
1 kg kupang segar
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
10-20 tangkai cili kering
2-3 sudu sos tiram
2 sudu sos cili
1/2 inci halia
2 batang serai
sedikit air asam jawa
sedikit garam ( jika sos tiram kurang masin)
satu sudu gula
Cara-cara
1. Kupang ..hendaklah dibersihkan terlebih dahulu. Boleh dicuci dengan air asam jawa untuk kurangkan bau.
2. Kisar lada, bawang besar, bawang putih,
3. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng sebentar serai untuk menaikkan bau
4. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar. Tumis sehingga timbul minyak.
5. Masukkan sedikit air, gula, garam dan air asam jawa. Kacau.
6. Masukkan sos tiram dan sos cili. Kacau hingga sebati.
7. Masukkan kupang dan gaul. Tutup kuali dan biar seketika hingga kupang masak.
1 kg kupang segar
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
10-20 tangkai cili kering
2-3 sudu sos tiram
2 sudu sos cili
1/2 inci halia
2 batang serai
sedikit air asam jawa
sedikit garam ( jika sos tiram kurang masin)
satu sudu gula
Cara-cara
1. Kupang ..hendaklah dibersihkan terlebih dahulu. Boleh dicuci dengan air asam jawa untuk kurangkan bau.
3. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng sebentar serai untuk menaikkan bau
4. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar. Tumis sehingga timbul minyak.
6. Masukkan sos tiram dan sos cili. Kacau hingga sebati.
7. Masukkan kupang dan gaul. Tutup kuali dan biar seketika hingga kupang masak.
Kupang yang telah siap dimasak ..Mabeles!!!
Dihidang dengan nasi putih dan kacang buncis goreng..Nyum...nyum....
Selamat menjamu selera..!!!
Yes.... dah dpt idea nk masak apa ptg ni. Yq ye kpd yg share.
BalasPadamwelcome. selamat menjamu selera ya
Padam