Khasiat Buah Pear

Pir merupakan sumber serat dan Vitamin C yang sangat baik. Menurut Peraturan final FDA tarikh 25 Julai 2006 "Food Labeling; Guidelines for Voluntary Nutrition Labeling of Raw Fruits, Vegetables, and Fish," kandungan gizi buah pir segar seberat 166g/5.9oz adalah sebagai berikut:



Calories
100
Calories from Fat:
0
Total Fat:
0g/0%
Saturated Fat:
0g/0%
Trans Fat:
0g/0%
Cholesterol:
0 mg/0%
Sodium:
0 mg/0%
Potassium:
190 mg/5%
Total Carbohydrate:
26 mg/9%
Dietary Fiber:
6g/24%
Sugars:
16g
Protein:
1g
Vitamin A:
0%
Vitamin C:
10%
Calcium:
2%
Iron:
0%




Buah pir kurang alergis dari buah-buahan yang lain, oleh itu jus pir biasanya digunakan sebagai jus yang terawal diperkenalkan kepada bayi.
Buah pir rendah salisilat dan natrium benzoat dan oleh kerana itu ia disarankan dalam diet bagi penderita alergi.
Pir boleh mengubati radang selaput lendir, radang usus, gangguan hempedu kronik, arthritis, dan gout. Pir juga bermanfaat dalam menurunkan tekanan darah tinggi, mengawal kadar kolesterol darah, dan meningkatkan keasidan urin.
Di Yunani kuno, pir digunakan untuk mengubati rasa mual.